Stoeien met een chronische aandoening

Stoeien met een chronische aandoening

24 juni 2022
2 min read

De afgelopen maanden heb ik een prachtig proces mogen begeleiden, waarbij ik mijn werkboek “Je bent ziek, wat nu” als mooie basis heb gebruikt.

Het was voor Anja (fictieve naam)  een zoektocht naar “wie ben ik, naast mijn aandoening?”. “Hoe zie ik mezelf?”, “welke gedachten en patronen werken me tegen”, “welke stappen wil ik zetten?”, hoe verhoud zich dit tot mijn belastbaarheid?” en “wat heb ik aan te pakken om deze stappen te kunnen maken?”

Door de weken heen hebben we verschillende thema’s doorgenomen:

Wat is ziek zijn eigenlijk? En wat betekent het voor jou?

Waar heb jij invloed op en waarop niet?

Waar sta je nu en wat zou je anders willen?

Hoe werkt jouw brein en hoe beïnvloedt dit je gedrag?

Welke patronen werken in je nadeel en welke in je voordeel?

Hoe kunnen we de nadelige patronen aanpassen?

Wat is er nu anders en hoe kijk je nu tegen de toekomst aan?

Door samen deze thema’s te bespreken en verschillende ervaringen op te doen, kwam er steeds meer inzicht in waar krachten en mogelijkheden voor Anja zitten. Er kwam ook steeds meer perspectief en een beeld van wat een eerste stap zou kunnen zijn. Er is zoveel mogelijk, als je je doelen en je capaciteiten helder hebt. Ook wanneer er een hoop uitdagingen op je weg liggen.

Anja is hiervan een fantastisch voorbeeld: tijdens ons proces kwam er een eerste vacature voorbij waar ze op heeft gereageerd. En even later weet ze zich ontzettend krachtig te laten zien bij een bedrijf wat niet eens een vacature had, maar haar toch heeft aangenomen!!

Anja, dank voor je openheid. Ik vond het een eer om met je te mogen werken. Een heel mooi begin is gemaakt, jouw weg is open voor prachtige vervolgstappen!

Ik gun iedereen met een chronische aandoening een shot aan inzicht en persoonlijke ontwikkeling, er is zoveel moois mogelijk…….