Je bent ziek… Wat nu?

Verander je gedrag door te leren van je ervaringen

Je bent ziek. Wat nu?

Ieder mens heeft in zijn leven momenten waarop de balans zoek is. Het loopt even niet zo lekker, je moet orde op zaken stellen en een nieuwe balans vinden.

Als je geconfronteerd wordt met een ziekte, kom je voor extra uitdagingen te staan. Wat houdt de ziekte in? Welke behandelmogelijkheden zijn er? Hoeveel klachten ervaar ik in het dagelijks leven? Hoe zal het zich gaan ontwikkelen? Hoe ga ik om met de beperkingen die ik ervaar? Wat ga ik communiceren met de buitenwereld en hoe doe ik dat? Hoe sta ik in het leven nu ik met deze ziekte te maken heb? Wat doet dat met mijn identiteit en de rollen die ik heb? Dit soort uitdagingen kunnen je stevig uit balans brengen, je onzeker maken of angstig, je relatie met anderen beïnvloeden of maken dat je anders in het leven komt te staan.

Juist als je voor dit soort uitdagingen komt te staan, is het prettig als je sterk in je schoenen staat. Als je jezelf goed kent en weet welke kwaliteiten je hebt en hoe je deze in kunt zetten. En als je beperkingen in je voelen, je denken en je doen op kunt lossen zodat je de uitdagingen die op je pad komen beter de baas bent.

In mijn 20 jaar ervaring als ergotherapeut ben ik met heel veel zieke mensen in contact gekomen. Het heeft me altijd gefascineerd te zien dat de ene persoon veel klachten heeft en zijn hoofd prima boven water kan houden, terwijl de ander enorm gebukt gaat onder klachten die milder lijken. Ik ben er van overtuigd dat dat alles te maken heeft met persoonlijkheid! En je persoonlijkheid kun je versterken. Als je op een gezondere manier leert denken, voelen en doen, is de impact van je klachten minder groot. Persoonlijke ontwikkeling gun ik iedereen, maar zeker mensen die ziekte als uitdaging in het leven kennen.

In mijn werkboek “Je bent ziek…wat nu? “ combineer ik mijn jarenlange kennis en ervaring als ergotherapeut en als coach. Het werkboek geeft een schat aan informatie. Je ontvangt het werkboek bij een traject van 8 sessies. Gedurende deze sessies gaan we het hebben over hoe je aankijkt tegen ziek zijn, waar jouw invloed ligt, hoe je je gezondheid kunt meten, wat je anders zou willen kunnen, denken, voelen of doen. Vervolgens gaan we aan de slag om dat doel te bereiken. Aan het einde van dit traject sta jij veel sterker in het leven en kun je beter omgaan met de uitdagingen die je ziekte met zich meebrengt. Het is paramedisch gespecialiseerde persoonlijke ontwikkeling.