Talrijk bij ParkinsonTV

Talrijk bij ParkinsonTV

29 maart 2023
2 min read

Afgelopen vrijdag 24 maart 2023 was ik te gast bij ParkinsonTV. Samen met een aantal zeer deskundige mensen hebben we gesproken over het onderwerp invaliditeit bij Parkinson.

Een breed onderwerp waar mijns inziens zorg op maat en samenwerking ontzettend belangrijk zijn.

Ergotherapeuten zijn sterk in het uitvragen en analyseren van iemands persoonlijke drijfveren en waarden waarop het dagelijks handelen is gebaseerd. We zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om ervoor te zorgen dat iemand zoveel mogelijk zijn eigen regie kan houden en de rollen kan vervullen die hij heeft in het leven. Wat voor de ene persoon ontzettend belangrijk is (zelf de vaatwasser uitruimen, zelf de kinderen naar de sportclub brengen), heeft voor een ander misschien weinig waarde. Die ander vind het bijvoorbeeld veel belangrijker om zelf zijn boodschappen te kunnen doen.

Door het handelen te observeren krijgen we een goed beeld van de moeilijkheden (waarom lukt iets niet), maar ook van de talrijke mogelijkheden (waar is iemand juist nog wel goed in). Op deze manier kunnen we advies op maat geven, andere strategie├źn uitproberen, het handelen aanpassen, adviseren over geschikte hulpmiddelen/aanpassingen die het handelen makkelijker kunnen maken.

En dat maakt mijn werk nu juist zo leuk! Ieder mens en iedere context is anders en dus moet je elke keer opnieuw nieuwsgierig zijn en zoeken naar de talrijke mogelijkheden die er juist wel zijn.

Dank ervaringsdeskundige Danny Geldtmeijer, partner/mantelzorger Claudia Geldtmeijer, presentator Marten Munneke en neuroloog in opleiding Sirwan Darweesh. Ik vond het een eer om mijn bijdrage te leveren en hoop dat het een nuttige uitzending is geworden voor de kijkers.

De uitzending is terug te kijken via www.parkinsontv.nl of via deze link: https://lnkd.in/ehiBh_Ae