Het communicatiemodel

Het communicatiemodel

21 mei 2021
2 min read

Binnen de NLP wordt gebruik gemaakt van het communicatiemodel om uit te leggen hoe gedrag tot stand komt. Ik neem je graag mee in dit model omdat het zo ontzettend veel duidelijk maakt.

Externe gebeurtenissen:

Allereerst komen er prikkels op je af via je zintuigen. We kunnen deze prikkels niet allemaal bewust waarnemen, het zijn er zo veel! 95% van de prikkels verwerken we onbewust.

Filters:

Deze onbewuste prikkels gaan naar de hersenen, waar ze worden geordend op drie hoofdlijnen:

1. Weglaten (“onbelangrijke” informatie wordt weggelaten. Denk maar eens aan alle kinderwagens die je ziet nu je zwanger bent. Voorheen vielen die je helemaal niet op!)

2. Vervormen (wat je denkt waar te nemen is niet wat het werkelijk is. Je bent vast weleens enorm geschrokken door een schaduw van een eng persoon …. achteraf bleek dat dan een onschuldig voorwerp te zijn)

3. Generaliseren (prikkels in categorieën plaatsen. Stel je bent in een hele drukke volle zaal, dan neem je niet alle details waar. Je kunt achteraf wel aangeven dat er veel mensen waren, veel tafels en stoelen stonden en dat er veel gelachen werd).

Vervolgens gaan de prikkels ook langs je eigen persoonlijke filters. Op basis van de tijd waarin je leeft, de waardes die je hebt aangeleerd, de ervaringen die je hebt opgedaan in je leven, de beslissingen die je hebt genomen, de cultuur en omgeving waarin je leeft, geef je de prikkels die tot je komen je eigen betekenis (heb je een nare ervaring gehad met een hond, dan zul je anders naar honden kijken dan iemand zonder een dergelijke ervaring).

Interne voorstelling

Nu de prikkels langs je filters zijn gegaan, krijg je er een beeld bij. Je vind er iets van, krijgt er gedachten over (“o, wat een schattige hond”, of juist “Aahhhh, een enge hond!”)

Stemming

Deze gedachten veroorzaken een gevoel (een blij, gelukkig gevoel of een angstig gevoel)

Fysiologie

Het lijf doet hierin ook mee. Bij een blij en gelukkig gevoel zakken je schouders omlaag en verschijnt er een glimlach. Bij een angstig gevoel gaan je ademhaling en je hartslag omhoog, je begint te zweten.

Gedrag

Alle voorgaande stappen bepalen wat je doet. Ga je de hond aaien? Of ren je er hard voor weg? De hond is dezelfde, jouw persoonlijke model bepaald je reactie.

Als je het communicatiemodel kent, kun je op zoek gaan naar verklaringen voor bepaald gedrag. Van welk gedrag wil je af? Wat zou je graag anders doen? Welke stappen gaan er bij jou vooraf aan dat gedrag? Natuurlijk is het ingewikkeld om dit helemaal zelf uit te vinden. Je hebt iemand nodig die de juiste vragen stelt en die door durft te vragen daar waar je aan het verbloemen bent.

In mijn praktijk gebruik ik dit model, maar ook vele technieken die met dit model te maken hebben. Zo wordt duidelijk hoe jouw wereldbeeld eruit ziet en krijg je de mogelijkheid om je wereldbeeld aan te passen daar waar dat wenselijk is. Het geeft je nieuwe mogelijkheden. In mijn volgende blog lees je het vervolg over patronen en beperkende overtuigingen……..