Patronen en beperkende overtuigingen

Patronen en beperkende overtuigingen

4 juni 2021
2 min read

In mijn vorige blog heb ik het communicatiemodel laten zien. Daarin wordt helder hoe prikkels verwerkt worden en hoe jouw acties daaruit voortkomen. Nu ga ik wat dieper in op gedragspatronen en overtuigingen. Deze zijn onderdeel van de filters waardoor prikkels jouw unieke betekenis krijgen.

In ons leven ontwikkelen we gedragspatronen en overtuigingen om te reageren op prikkels. Je reageert op een bepaalde manier omdat dat op dat moment efficiënt is of het beste is wat je in je hebt. Vervolgens ontstaan er situaties die een beetje op de eerste lijken….. je doet je reactie weer en zo slijt het verder in. Als je dat een aantal keer achter elkaar doet, dan creëer je een patroon. Je denkt er niet meer over na, het gaat gewoon zoals het altijd gaat. Je doet het onbewust.

Een voorbeeld: als oudste kind van het gezin heb je je dienstbaar opgesteld. Je ouders werkten hard en jij werd geacht mee te helpen met klusjes in huis, het verzorgen van de jongsten, enzovoorts. Er was geen tijd voor gezeur of enorme overpeinzingen, je moest vooral doorpakken. Niet meer dan normaal in die tijd misschien, “dat is nu eenmaal zoals dat ging”. Nu je inmiddels zelf volwassen bent merk je dat je het best lastig vind om voor jezelf te kiezen. Gewoon iets doen omdat jij daar behoefte aan hebt, of stil staan bij alles wat er die dag allemaal gebeurd is. Langzaamaan krijg je hier steeds meer last van, het begint aan je te vreten.

Zo zijn er talrijke voorbeelden van patronen die ontstaan zijn omdat ze vroeger efficiënt of passend waren. Maar die patronen kunnen wel een upgrade of ontwikkelslag gebruiken nu je inmiddels jaren verder bent en een andere rol in het leven hebt. Ze voldoen niet meer. Vaak geven de situaties waarin je deze patronen of overtuigingen oproept je een vervelend gevoel, maar weet je niet altijd waar dat precies vandaan komt.

Bij Talrijk gaan we samen onderzoeken waar je precies in vastloopt en waarom. Mogelijk heb je een patroon of overtuiging die voor je huidige manier van leven, je manier van zijn, niet meer efficiënt is. Mogelijk loop je vast en ontdek je bij mij dat er überhaupt een beperkende overtuiging onder ligt. Het zit in je onbewuste filters, je doet het zonder er bij na te denken. Het kan enorm helpen om inzicht te krijgen in de patronen en overtuigingen die je hebt gecreëerd. En het kan nog veel meer helpen om die patronen en overtuigingen bij te schaven of te veranderen zodat ze weer kloppen bij de tijd van nu en de persoon die je nu bent.

Mogelijk klinkt dit ingewikkeld en zwaar. Natuurlijk kan het confronterend zijn. Maar over het algemeen creëert het juist enorm veel inzicht, ruimte voor talrijke nieuwe mogelijkheden en een lach op je gezicht!