De betekenis van je communicatie is de reactie die je oproept

De betekenis van je communicatie is de reactie die je oproept

31 januari 2021
2 min read

Ik vind het heerlijk om af en toe even lekker mijn gal te spuwen. “wat is die persoon nou voor iemand om zo te reageren op mij, belachelijk! Wat denkt hij wel niet ……”. Ik leg het lekker buiten mezelf, dan hoef ik er ook lekker niets mee. Het ligt allemaal aan de ander. Vervolgens ben ik het kwijt en kan ik weer door, het heeft me opgelucht. Een prima manier om kleine irritaties weg te werken, niks mis mee.

Aan de situatie heeft het echter niet zoveel verandert, de volgende keer irriteer ik me weer bij een vergelijkbare situatie met die persoon. Sterker nog, het stapelt op, want de vorige situatie ben ik natuurlijk niet vergeten. Dus op de lange termijn is het zeker niet helpend en lost het niets op.

Herkenbaar? Vast wel. Zeker in deze tijd, waarin iedereen net een beetje anders tegen bepaalde regels of maatregelen aankijkt. De spanning loopt op, voor je het weet komen verschillen tussen ons in te staan.

Wat nou als je invloed zou hebben op de reactie van de ander? Met een toverstafje? Nou, er is helemaal geen toverstafje voor nodig, het kan veel makkelijker!

Ga eens uit van de stelling “actie is reactie”. Ik moet zeggen dat ik deze stelling nogal agressief vind klinken. Er wordt nog weleens mee gegooid in de negatieve sfeer. “Je hebt er zelf om gevraagd”, zoiets. In de NLP-wereld wordt er gesproken over de stelling “de betekenis van je communicatie is de reactie die je oproept”. Het komt een beetje op hetzelfde neer maar klinkt een stuk beter.

De reactie die je krijgt van de ander, zegt iets over hoe jouw communicatie bij de persoon is binnengekomen. Als je geloofd in de kracht van die stelling, geeft het je de kans om het beter te doen. Op deze manier kijken vergroot jouw beïnvloedingsmogelijkheden. En daarmee neem je zelf de verantwoordelijkheid.

Wil je echt iets veranderen aan het contact dat je met die andere persoon hebt? Kijk dan wat jij aan je communicatie kunt aanpassen zodat het anders aankomt bij de persoon. De inhoud van je communicatie blijft gelijk, echter doe je er een ander papiertje omheen. Heeft de ander behoefte aan meer uitleg? Geef die dan! Heeft de ander het nodig dat het verhaal duidelijk en zonder poespas verteld wordt? Doe dat dan!

Wil je lekker even je gal spuwen, doe het dan. Maar ben niet verbaasd dat er niets verandert aan de reactie van de ander.